2011. július 12., kedd

Vicc, vagy melléfogás?

Vicces húzással (vagy szimpla melléfogással) állt elő a ma megjelent Helyi „Ügyek”-kel foglalkozó újság.  Bevallom bátran, hogy nagyon ritkán olvasom, de ma valahogy olyanom volt, hogy kivettem egyet az újságtartóból. Nem bántam meg, mert jól szórakoztam!

A tudjuk mihez közel álló lap munkatársai, a végtelen unalmukat elűzendő, ezzel egy füst alatt a nagyérdemű szórakoztatása érdekében, minden tekintetben hiteles forrást kutatott fel Gyurcsány Ferenc, Veres Péter és Szilvásy György kapcsán: JÓSNŐHÖZ FORDULTAK! 

Nem is igazán az a baj, hogy egy jósnőtől kérdeznek – a hölgy biztosítani igyekszik az olvasót, hogy ő egyik oldalhoz sem kötődik, csupán szakmai véleményt mond a kártyából-, hiszen egyre szaporodik azon hitevesztett, becsapott, és kilátástalan helyzetbe került polgártársaink száma, akik sok száz forintos hívásdíj ellenében a kereskedelmi csatornák jósdáit tárcsázzák, feloldás-, pénz energiát és más hasonló természetfeletti dolgokat kérnek. Hogy valóban működik-e, arról nincs sok visszajelzés, de hogy a kétségbeesés ott van minden (jellemzően időskorú) hívó hangjában, az tény.

De nem is ez a lényeg, hanem a szalagcím: „Gyurcsány összeomlik”. A kétség kívül csupa jó szándékkal átitatott újságíró csupán azért fordult ehhez a tudakozódáshoz, mert 2089 – ig titkosításra került a kémügy dokumentum. Az illusztrációként használt kép egy koronás nőt ábrázol aki Justíciára hajaz – jellemzően nincs bekötve a szeme – kardot és mérleget tart a kezében. Nekem ebből az is lejöhet akár, hogy a Fidesz darabokra vág, és elad kilóra. Ez sem drasztikusabb lejáratása az igazságszolgáltatásnak, mint amit a valóságban művelnek. A kép alatti szöveg: „A tarotkártya is azt jósolja: az igazság győz a végén”. Nos mi is ebben reménykedünk, de az nem jó hír Orbán Viktornak!

Vannak – érdekes – azonosságok Orbán és Gyurcsány között: mindketten azonos jegyben születtek. De itt a vége az azonosságoknak. Boldogságban fürdene kicsiny hazánk minden polgára, ha csak az a fél méteres magasságbeli különbség volna a két politikus között! (Persze a Feri javára.) Hosszan sorolható még a különbség, de egyet mindenképpen kiemelnék: Ferinek Barátai vannak, Viktornak pedig alattvalói. Ez minden tekintetben lényeges különbség!

„A látó szerint a rosszak elnyerik büntetésüket”- írja a cikk. Veres Péternek külföldi újrakezdést jósolt, Szilvásy Györgynek azt, hogy egy hölgy, és a szerencse segíti. Büntetésről szó nincs, akkor feltételezhetjük, hogy nem ők a rosszak. A végére hagyták a szenzációhajhászást: Feri ügyében ott a veszteség lap, a megbélyegzettség, kellemetlenség lapja. Puff neki, hogy ez így derül ki! Ehhez elég lett volna egy másik lapot megnézni, mondjuk bármelyik jobboldali újságot, és/vagy elolvasni a legutóbbi kongresszus jegyzőkönyvét. A tarot azt mutatja – tudható meg a „szakvéleményből”-, hogy szomorúság, bánat, lelki összeomlás várhat Ferire. No, itt elbizonytalanodtam egy kicsit, hogy talán mégis Viktorral keverheti a hölgy a dolgot.  Így már érthető ez a "méltó elnyeri büntetését", de akkor Justícia szeme tényleg ne legyen lekötve, nehogy elhibázza!

Még egy gondolat! Lenne-e szenzáció reményében vezércikk, ha nem jósnőhöz fordultak volna Feri sorsáról érdeklődve, hanem egy közgazdászt, egy jogászt, és egy szociológust kérdeztek volna a gazdasági intézkedések következményeiről, a szerzett jogok eltaposásáról, és a magyar társadalom állapotáról, kilátásairól? Nos... Aligha!

Nincsenek megjegyzések: