2014. augusztus 19., kedd

Téves hívás

Elszomorítóan sok menekülni vágyó bejegyzéstől hemzseg a Facebook. Tájékozatlan emberek, akik életük addigi éveiben nem tanulták meg a saját sorsukat a kezükbe venni azt gondolják, hogy máshol jobb lesz. Nem lesz jobb, mert az értékkészleted (a gondolataid a környezetedről, a téged érő dolgokra való reflexeid) viszed magaddal. Ha otthon nem boldogulsz, lehet, hogy máshol sem fogsz. Ez az alap, de sajnos már régen túl vagyunk azon, hogy mindenki magában keresse a kilátástalanság okát. Be kell látni – és sokan be is látták már – hogy Magyarország intézményei ( úgy a család, mint a barátságok, a közintézmények, a társadalmi kapcsolatok – úgy a tanár – diák, mint a polgár – hivatalnok, vagy az állam- és lakosság) viszonyai nem működnek, semmi nem az, aminek látszik, és nem is működik sehogy sem, vagy ahogy működik, úgy kárt okoz. Magyarország lakossága a saját döntései hozadékában él, és szenved. Csak egy rövid mondat: Németországban a legutóbbi választások eredménye az volt, hogy második ciklusát kezdte a jobb – bal nagykoalíció. (Ausztriában is ez a döntés született.) A németországi részvételi arány 71% - os volt, és a német értelmiség heteken át azon pörgött, hogy mi ez a társadalmi közöny? Magyarországon a Fidesz négy éves pályafutása után a 8 millió szavazóból 4 millió nem ment el szavazni. Érted ugye a különbséget a közügyekben való felelősségvállalás tekintetében?


Ennyit elöljáróban, és most a lényegre térek. Ha valaki előtt már minden kapu bezárult, és minden út járhatatlan, akkor felmerül a gondolat, irány külföld. Ennek a blognak nem véletlenül az a címe, hogy „Téves hívás”, ugyanis az elvágyók többsége sem azt nem tudja, hogy mit keres igazán, sem azt nem tudja, hogy hol keresse. Ezért – bár jó ötletnek tűnik – felkeresik a Facebookon a külföldi magyarok oldalakat, és megkérdezik a kintieket, hogy milyen munka van. Ez önmagában nem baj. A baj azzal van, hogy többségében a totális tájékozatlanságukról, és a felkészületlenségükről adnak tanúbizonyságot, és ez nagyon sokszor fordul elő hetente. (vagy akár naponta) A külföldön élő magyar közösség meg már elvesztette a türelmét az ilyen bejegyzésekkel kapcsolatban. Mindkét fél érthető. Ha valaki megtalál egy külföldi magyar oldalt, az kap az alkalmon, és kérdez. A baj csak az, hogy ez a kérdés inkább elvárást tükröz a kinti magyarokkal szemben, mint inkább iránymutatás – kérést. A legtöbb esetben az a válaszok summája, hogy előbb tanuld meg a nyelvet. (Pl egy hozzászólás: „már a fasza ki van az embernek,h mindennap 3-4 ilyen poszt van h,nyelvtudás nélkül,más ismeretlen ember szerezzem melót az illetőnek,aki annyira nem képes v hajlandó,h legalább 4 mondatot megtanuljon németül(bemutatkozni)” 



Ebből az érdeklődőnek persze nem az jön le, hogy a legjobb jó tanácsot kapta a kintiektől, és elkerülheti a ráfaragást, a kihasználást, a felesleges szenvedést, hanem az, hogy de szemetek a kintiek, mert nem segítenek, bezzeg nekik jól megy, máris elfelejtették, hogy honnan jöttek. Hát kérem, ez nem így van.

Sok – sok szájtépés megelőzhető lenne, ha az érdeklődő végiggörgetné az adott oldalt, hogy hasonló kérdések merültek-e már fel az oldalon (IGEN! SOK!), és azokra mi volt a reakció. Talán látná, hogy ebben a témában ott nem érdemes érdeklődni, vagy ha mégis, akkor azt egy kicsit máshogyan. De nem! Beírja ugyanazt, amit előtte százan, aztán meg van sértődve a reflex válaszokon. A minap ezt írtam ez történt Károly azt mondta, hogy: NEM LEHET TŐLÜK SEMMIT KÉRDEZNI!EZT A CSPORTOT AZÉRT HOZTÁK LÉTRE, HOGY EGYMÁST SZÓRAKOZTASSÁK!HA VALAKI HONFÖLDI HALANDÓ KÉRDEZ VMIT, AKKOR ÚGY VÁLASZOLNAK,MINTHA NEM INNÉT MENTEK VOLNA KI!VOLTAM KINT NÉMETEKNÉL KÉT ÉVIG,OTT SEM SEGÍTETT A MAGYAR. AZ OROSZOK AZONNAL SZEREZTEK SZÁLÁST, ÉS NEM NÉZTEK LE MERT NEM TUDSZ NÉMETÜL!!!


Ezt válaszoltam: Ugyan már Károly! Lehet a csoportot kérdezni, és normális válasz is van. Olyan kérdést butaság csupán feltenni, amit már előtte százan feltettek, és azokra sem volt válasz.

Akik kint élnek, nem tudnak arra a kérdésre válaszolni, hogy hol lehet nyelvtudás nélkül dolgozni, szállás biztosítása mellett. 
Azt mondják sokan, hogy a kinti magyarok nem segítenek. Hidd el, az a legnagyobb segítség, hogy a kinti magyarok azt javasolják, hogy az keressen külföldi munkát, aki alapszinten beszéli, és érti is a nyelvet. (ami szintén elég kevés!)
Persze, hogy mindenki ugrik már az ilyen postokra, Te is odalennél, ha minden nap 2-3 alkalommal csörögne a telefonod, hogy kapcsold az ügyfélszolgálatot. Csak egyszerű téves hívás, de biztosan nem lennél kedves a sokadiknál! 

Máshol meg ezt írtam: „Azt értem, hogy az oldal bemutatkozásában ez áll: "Itt ebben a csoportban segítséget kérhetsz más kint élő, dolgozó honfitársadtól.

Munkaügyben, hivatalos papírok intézésében, szállásügyben és még sok másféle dologban." Mondjuk pont az a segítség a külföldi magyaroktól, hogy azt mondják, senki ne vágjon bele nyelvtudás nélkül a külföldi munkába, mert hatalmas a ráfaragás esélye. Ez nem segítségként jön le az otthoniakban, hanem úgy, hogy nem segítenek. Ez baj! 


Áll a két nagy véleménytábor egymással szemben, és egy centit nem hajlandó egymás felé haladni, hogy megértse a másikat.



Az otthoniaknak az a szent meggyőződése, hogy aki kint él, és dolgozik, az biztosan tudna álláshoz juttatni a még otthon élő emberek közül sokakat, csak hát nem tesz, mert szemét ember, és ahogy külföldre ment, mindjárt hátat fordít a többi magyarnak.



A külföldiek közül meg sokaknak azt kellene megértenie, hogy sokan olyan helyzetbe kerültek ( és ez egy másik hosszú téma, hogy miért), hogy már tényleg mindegy, hogy hol, és mit, csak el otthonról, mert az a túlélés egyetlen reménye. 



Csakhogy a dolog nagyon nem úgy működik, hogy aki külföldön dolgozik, és olvas egy ilyen postot, az máris azt válaszolja, hogy gyere erre a címre, itt lakhatsz, másnap meg beviszlek a munkahelyemre, és ott dolgozhatsz.



A nyelet nem beszélőknek otthon kell megoldást találni olyan közvetítő cégeknél, akik csoportokat visznek külföldre dolgozni, akik meg beszélik a nyelvet, azoknak pedig a külföldi állásportálokon kell keresniük munkalehetőséget és szállást is. 



És most meg fogja kérdezni valaki, hogy akkor minek van ez az oldal. Mondom előre, hogy biztosan nem azért, hogy itt találjanak munkára azok az emberek, akik 5 éve nem látják Magyarországon, hogy előbb-utóbb menni kell. És ha menni kell, akkor arra készülni kell.


A kint élők is elkezdték valahol, ez tény. Ellenben az, hogy kint élnek, és dolgoznak, az messze nem azt jelenti, hogy egyrészt szívesen vállalnának másokért felelősséget (otthon sem szokás ez), vagy éppen azt, hogy tudnak segíteni munkához jutni. Ugyanis a dolog tényleg nem egyszerű, mert szállás, és munka egyszerre kell. (Magyar telefonszámot egyetlen munkáltató sem hív fel az esetek többségében)

De külföldre menni dolgozni nem lehetetlen! Ebben szeretnék egy kicsit segíteni. Az első, és legfontosabb dolog ez ügyben az önállóvá válás. Meg kell tanulni a külföldre készülőnek önállóvá válni.  Ez a legnehezebb. Senki nem dönt helyetted, senki nem intézi el helyetted, senki nem vállal érted felelősséget, mindent magadnak kell csinálnod, utánajárni, tájékozódni, és igen, túlélni. Légy nyugodt, ha kitartó vagy, és nem adod fel, akkor az utad során sok jó emberrel hoz össze a sors.

Ha nem beszéled az adott ország nyelvét, akkor mindenképpen Magyarországon keress olyan céget, ami csoportok kiküldésével foglalkozik, ez többségében szezonális mezőgazdasági munka, vagy szakmunka, ahol a csapatot úgy állítják össze, hogy legalább egy ember beszéli a nyelvet. Azért nem ajánlok ilyen céget, mert aztán nehogy az legyen, hogy a Szilveszter írta a blogjában, és nagyon átvágtak!  Nem miattam fognak átvágni, hanem a felkészületlenséged miatt.


Ha nem beszéled az adott ország nyelvét, akkor csak azt tudom mondani, amit a facebookon Krisztiánnak javasoltam: „Kedves Krisztián! Nagyon jó hírem van! Sokkal komolyabb sanszod van, mint gondolnád! A mezőgazdaságban, az állattenyésztésben majdnem elégséges, ha egy kicsit is jobban beszélsz Tarzannál. (Én menni nyugat!) A dolog kulcsa igazából nem is csak a beszédkészség, hanem inkább a szövegértés, de ez csak egy gondolat hozzá.


Szóval nem vagy krízisben, a lehetőség nyitott, még egy kicsit bírd ki a két melóval, egy közepesebb erőfeszítés árán valóban elérhető Neked is a külföldi munka, és a nyugati életszínvonal. 



Mondom a javaslatot. Döntsd el, hogy külföldre akarsz menni dolgozni, és fogadd meg, hogy se jobbra, se balra nem nézel a szemed a célodról le nem veszed. 

Szerezz be egy magyar-német, német-magyar szótárt, vagy az androidodra egy fordító programot. De kezdetben akár a Google fordító is megteszi, a Bing-et nem ajánlom.



Írj le 10 mondatot a munkádról, öt mondatot magadról, hármat meg arról amit szeretnél elérni, ami motivál a külföldi munkavégzésben. (Csak pozitívan, mert az otthoni pusztulat az osztrák parasztot nem érdekli)



Fordítsd le ezeket a mondatokat németre, aztán tedd félre. 



Próbáld megkeresni azokat a szavakat, amikkel napközben találkozol, és valószínűleg kint is találkozol majd vele a munkád során. (Tehén, széna, istálló, rét, fejőgép, és a többi) No meg persze a hétköznapi szavakat is, hogy ágy, asztal, tévé  )Ezeket a szavakat is fordítsd le, és ha kis cetlikre írod, még a melóba is elviheted, hogy ránézz: hogy is van a boci németül. 


Hidd el, hogy tavaszra, amikor a mezőgazdasági szezon melók kezdődnek, nagyon jó esélyed lesz a hirdetésre válaszolva munkát találni szállással Ausztriában.


Más a helyzet azokkal, akik beszélik a nyelvet, nekik a Google-t ajánlom, ahol állásportálokat kereshetnek, és lakhatási lehetőséget is egyben. Kell egy piacképes CV- amit mindig éppen a megpályázott állásra hegyez ki, és napi sok pályázatra elküldi. Ez esetben sem biztos, hogy egyszerű a dolog, mert ahogy fentebb írtam, nem feltétlenül magyar számot hív fel az, akinek kell a munkaerő, ha csak az nem jön le a CV-dből, hogy te vagy a világ legnagyobb profija a témában.


Ami a leginkább működik és a legtöbb anyagi ráfordítással jár, az az, hogy kinézel egy várost, keresel benne valamilyen munkásszállást, vagy ágybérletet valamilyen közös albérletben, beszerzel egy mobil internetet, és egy telefonkártyát, kimész, és beleveted magad az álláskeresésbe. 

Semmiképpen ne haragítsd magadra a kinti magyarokat a segítsetek bejegyzéseiddel, mert könnyen kialakulhat az a vélemény benned, hogy a kintiek nem segítenek. És igazad lesz, de okolj másokat!

Nincsenek megjegyzések: