2014. január 20., hétfő

Újabb veszély fenyeget!


Megnéztem Vona Gábor kampánybeszédét az Echon. Halálbüntetés, csendőrség, kasztrálás. Ez is nézőpont. Vona:"A becsületes cigány embernek jobb lesz. Nem azért, mert cigány, hanem mert becsületes."Ezt érti valaki? Ő nem fejtette ki, pedig érdekes lehet.”

Ezt írtam tegnap a Facebookoldalamon, égész terjedelmes beszélgetés alakult ki belőle néhány kedves ismerősöm társaságában. Nem az első ebben a témában persze, de a kérdésre nem találtuk meg a választ.

Nem szeretem - mert sokak számára talán magyarázkodásnak tűnik- elmondani, hogy miért is fontos nekem ez a téma is. Mert társadalmi téma, és borzasztó nagy veszélyeket rejt, a felületesen szemlélődők elől. Nem vagyok pártpolitikus, én nem kérem senki szavazatát, és nem is akarok senkit semmiről meggyőzni. Egyszerűen a figyelmet szeretném felhívni a leselkedő veszélyre, és olyan jó lenne, ha nem az lenne a téma, hogy mert én ez, vagy az vagyok. Tényleg nem lényeges, hogy én ki vagyok, az lenne a jó, ha érthető lenne, amit mondok. (tudom, hogy nehéz, mert reflexgombjaink vannak, és ha mondjuk én liberális vagyok - de nem vagyok az - akkor már nem is kell gondolkodni azon, amit mondok)


Azt hogy a Jobbik a csendőrség felállítását, a halálbüntetés visszaállítását, és a kémiai kasztrálást hirdeti, ahhoz nem tudok mit hozzászólni. Súlyos problémának tartom persze, de ha valaki ebben hisz, ám tegye, mindaddig, amíg ez szubkultúra szinten marad, nincs nagy baj. Semmiképpen nem civilizált megoldásokra utal, és ha a Jobbik szándéka a magyarság megmentése, akkor azt látom, hogy nem a kultúra, a civilizáció felé tekint, sokkal inkább a „fokos”, a petrencés rúd az eszköz, ha valaki nem tetszik, akkor azt agyon kell csapni. Ez meg sokaknak tetszik, mert más megoldáson gondolkodni, meg együttműködni kellene, az meg nem nagyon megy nekünk.

Számomra már ott elkezdődik a probléma, hogy „Kimondjuk, Megoldjuk”. Azt hiszem, hogy mára már sokaknak összekoccan a fogsora, amikor azt hallja, hogy egy politikai párt senkivel nem áll szóba, és valakit majd megvéd. Soroljam? Nyugdíjasok, devizahitelesek, és még jó néhány súlyos probléma, ami mostanság jól meg van védve.
Ezt a trükköt a Jobbik is igyekszik bevetni, és Vona Gábor elismerően szólt a Fidesz kommunikációjáról. Megjegyzem, ebben egyetértek Vonával, a Fidesz vérprofin kommunikál, tényleg elhiszik sokan, amit mondanak, és mindenek ellenére nagyon komoly támogatottságuk is van. Gyanítom, hogy sokan meggyőződésből – már akik jól jártak a Fidesz rendszerével -, de talán még többen megfélemlítésből, zsarolás nyomása alatt, vagy okán vallják a Fidesz támogatást. Nem tudom, ez majd a április 6.-án kiderül.

De vissza a Jobbik kínálatához. Nem kell nagyon érteni az időjáráshoz, hogy ha nyáron érezzük a fülledtséget, és fekete felhők gyülekeznek, akkor komoly esélye van a viharnak. Így vagyok én ezzel, ha egy politikai párt olyan motívumokkal operál, ami a történelemben már többször is megfigyelhető volt – és érdekes módon nem tanultunk belőle. Ugyanis ha egy társadalmat súlyos gazdasági, társadalmi, morális, és egzisztenciális problémák terhelnek, akkor könnyen előjön a kollektív bűnösség kliséje, és máris megoldódni látszanak a gondok. Nem akarok abba nagyon belemenni, hogy az első világháború utáni helyzetben a zsidóság, mint kollektív bűnösök megjelölése, és üldözése hová vezetett, de az biztos, hogy a pénz a háborúhoz nem a zsidóktól elvett pénzből volt, és a gazdasági fellendülést sem a haláltáborok megnyitása okozta. De „ők” üldözték a zsidóságot, és megoldották a gazdasági problémákat. Kimondták, megoldották. Mint ahogy nem a kuláklisták felállítása, a kulákoknak titulált emberek deportálása, kivégzése okozta a szocialista jólétet. Ugye? Kimondták, megoldották. Ezzel csupán a szélsőségek megoldó képleteire szeretném felhívni a figyelmet. Abba mindig sok ember belehal, és még több megnyomorodik!

No de hogy ne nyúljon hosszúra ez a blog, mondanám mindjárt, hogy én hogy látom, ha az nem jó, amit a Jobbi kínál.
Mindjárt itt van a csendőrség felállítása. Arról nincs szó a programban, hogy mégis hogyan van ez az elképzelés. A rendőrség működik, csak éppen nem arra használja a rendszer, amire kellene. A 2000-es évek elején egy nagyon határozott javulás mutatkozott a rendőrség utcai járőrei körében. Megjelentek az intelligens, idegen nyelven beszélő fiatal, ápolt rendőrök az utcán. Tényleg tudták a dolgukat, felkészültek voltak. (1999 – 2005 között a vagyonvédelemben dolgoztam, sokat találkoztam velük az éjszakában, amikor ellenőrizni jártam, 2004-2005 ben pedig a XIII. kerületben polgárőrként meg még többet, innen a személyes tapasztalat)
Szóval értem én hogy csendőrség, csak valószínű, hogy ha a társadalom széles körében elfogadott normák érvényesülnének, aminek a neve rend, akkor talán a rendőrség is elég lenne a mindenki által kívánatosnak tartott állapot fenntartásához. Itt jegyzem meg, hogy közben a rendőrség (pláne a TEK) megszüntetéséről nincs szó. Persze, ha a rendőrséget a rendszer nem a pénzbehajtás eszközeként használja.

A cigányokkal való foglalkozása a Jobbiknak szintén egy súlyos következményekre mutató probléma, és tudom, hogy ez forró téma, de annál sokkal összetettebb a probléma is, meg a lehetséges megoldások is, ahogy azt a Jobbik felvázolja.  Vona Gábor szavait idézve: „A becsületes cigány embernek jobb lesz, a becstelen cigány embernek rosszabb”.
A büntetés végrehajtási intézményekben meg 180-, gyakran 200 %-os a kihasználtság. És igen, a cigányság felülreprezentált a BV intézményekben. Aki bűncselekményt követ el, az kapja meg a társadalom által elfogadható mértékű büntetését, amit a bíróság kiszab. De itt Vona Gábor azt húzza alá, hogy a becsületes cigány embereknek jobb lesz. A "jó cigány - rossz cigány" vízióban, ha a Jobbik kormányalakítása esetén minden olyan cigány ember munkát kap, aki jelentkezik egy munkára, és ha nem volt börtönben, akkor felveszik a munkára, azt mondom, hogy oké. Ez igen reménytelen. A cigányokat (ha alkalmas is az adott munkára, netán még az iskolázottsága is megvan) azért nem veszik fel, mert cigányok, és kész. No meg ha ott tartunk, hogy „Kimondjuk”, akkor arról is eshetne szó a Jobbik részéről, hogy a magyar társadalom messze nem egységes társadalom, amibe integrálódni lehetne.  

Jó, de akkor mi? Ha azt mondaná a Jobbik a politikai kampányában, hogy „látjuk, tapasztaljuk a cigányság nehéz sorsát, és kimondjuk, hogy ennek a sorsnak a kialakulásában a magyar társadalomnak, és a mindenkori kormányoknak nagy felelőssége van. Megoldjuk, mert látjuk, hogy vannak sikeres programok, amelyek a cigányság oktatására, munkahelyek létrehozására irányulnak, ezt kell támogatni, ezt kell erősíteni, és kiszélesíteni.”  No vajon miért nem ezt mondja, és oldja a Jobbik? 


Itt akkor még had emlékeztessek arra a mind gyakrabban előforduló polgárháborús incidensekre, amikor a gárda masírozik, és a cigányság is felvonul kapákkal, kaszákkal. Akkor az következik, amiről fentebb írtam (megoldottuk a gazdasági válságot a zsidóság üldözésével, megoldottuk a szociális jólétet a kulákság üldözéséve), hogy „Na ugye, hogy agresszív a cigány, lám, bottal, kaszával támad a békésen masírozgatókra!” Ez meg senkinek sem lesz jó, ha országos állapot lesz belőle.











Nincsenek megjegyzések: