2011. szeptember 13., kedd

Iránytű?


Van ez a nagyon hasznos eszköz. Tényleg jó, mert megmutatja, hogy merre van az előre, de azt nem mutatja meg, hogy hová akarunk menni. Ahhoz térkép kell. Meg terv, hogy hogyan akarunk eljutni „A” pontból „B” pontba. Az iránytűvel, mint használati tárggyal az a bajom, hogy ha alátesznek egy fémpénz darabot, akkor mindjárt nem arra van Észak, amerre „szokott”. Igen, a gazdasági érdekekre gondolok, amelyek alapvetően befolyásolják a világ dolgait, mert hiába vagyunk álszentek, a világot kettő dolog irányítja: a pénz és a szex.

Elolvastam az „Iránytű” című vitairatot, de valahogy sem az nem jött le, hogy merre van az előre, sem az, hogy hová akarunk menni, sem terv, hogy hogyan akarunk eljutni a hőn áhított célhoz. De szerencsére ez egy vitairat, és mint olyan, talán alkalmas arra, hogy beszélgessünk róla. Bennem sok-sok kérdés merült fel – hátha ez jó – mert több dolgot nem értek. Azt írja a vitairat a végén, hogy „Készült az MSZP 2010. júniusi kongresszusi határozata nyomán megalakult Programtanács tanácskozásai, a Programtanács munkájában rendszeresen vagy alkalmilag részt vevő társadalomtudósok, kutatók munkái, gondolatai, javaslatai alapján.” (itt szeretném leszögezni, hogy Tisztelet a felsorolásban szereplőknek!), így ezt értem. Az viszont nem derül ki, hogy kinek szól ez a vitairat? Kimondottan pártpolitikusoknak nem szólhat, mert az vicces lenne, ha pártpolitikusok között folyna csupán a vita. Csak civileknek meg megint nem szólhat, mert a hétköznapi embernek – mint amilyen én is vagyok – olyan dolgok vannak benne, ami érthetetlenné teszi az iratot.

Ilyen a „rizikó-társadalom”. Sosem hallottam még ezt a kifejezést. (A biztosítási szakmában ismeretes a kockázatközösség) Beírtam hát a Google-ba, 4 találatot mutatott, mind az Iránytűt idézi.  A Wikipédián pedig semmi nem utal arra, hogy bárki használta volna ezt a kifejezést, így nem jutottam közelebb a megértéshez. (Így jártam a peremkapitalizmus, és a duális foglalkoztatáspolitika fogalmakkal is, bár ez utóbbira volt némi magyarázat.)


De nem ezzel van a bajom, hanem azzal, amilyen szövegkörnyezetben találtam. Az érthetőség kedvéért szó szerint idézem: „A biztonság az elöregedő nyugati társadalmak számára már korábban is egyre fontosabbá vált, a terrorizmus, a környezeti katasztrófák, végül pedig a válság csak tovább növelték értékét. Ezért szokták a biztonságérzetükben megrendült társadalmakat „rizikó-társadalomként” jellemezni, amelyben a kockázatok elleni védelem vágya elsöprő erejűvé vált.”   Igyekszik megmagyarázni: „A gazdasági válság okozta megrendülés átértékelte az elvárásokat a politikával szemben. Megerősödött a biztonság, a rend, a bizalom, a gazdasági és társadalmi értelemben is fenntartható, kiszámítható fejlődés igénye.”  

No, erre már van vitagondolatom! Szó nincs arról, hogy a terrorizmus, a környezeti katasztrófák – ahogy írja a dolgozat – bármennyire is befolyásolta volna Magyarországon a biztonságot, vagy a rendet, pláne a bizalmat. Sokkal inkább arról van szó, hogy a rendszerváltás óta elmaradtak bizonyos régiók fejlesztése, majd elmaradt a felzárkóztatás, a többségi társadalomba való integráció. Csendes hümmögéssel nyugtáztuk, amikor Kuncze Gábor új szót alkotott: „megélhetési bűnözés”. Csekély mértékben sem történt odafigyelés arra, hogy Magyarország egyes régióiban burjánzik a bűn, amiből gyermekek jutnak mindennapi betevőhöz, és arra sem reagáltak a mindenkori kormányok, hogy ez a tevékenység az ott lakó, munkajövedelemből megélni –még- tudó társadalomra mekkora terhet ró! Az utóbbi években kiderült, hogy mára már elviselhetetlen terhet jelent, és a társadalom ottani szekciója azonnal nyitottá vált bármilyen politikai irányvonalra, ami rendet ígér. Csoda, hogy annyi helyen győzött a Jobbik? Hát ennyit a rendvágyról!

Bizalom? Már hogyne rendült volna meg a bizalom abban a pártban, amiben évtizedekig hittek az emberek, de végül az hátat fordított nekik? Inkább a társadalmi gondokkal a „magára maradás” érzete okozta a „FIDESZ földcsuszamlásszerű győzelmét és a Jobbik parlamentbe jutását” – idézem a sorokat-, mint a „rendszerváltásban való csalódás”. Még csak különösebb dolgot sem kellett volna kitalálni, mert volt rendelkezésre álló, reprezentatív kutatási eredmény is! Ajánlom egyik 2008-ban íródott (!) kedvencen, Sajó András: Az állami működési zavarainak társadalmi újratermelése. ITT ELOLVASHATÓ)

Az Iránytű 30 oldalas, nem akarok olvashatatlanul hosszú lenni, mert nagyon komoly témák is vannak a dolgozatban, ami mellett nem szabad elmenni szó nélkül! A többit meg talán egyszer megírom. Csak egy-egy fontos téma:

Megint idézet az Iránytűből: „A baloldal és a jobboldal szokásos pólusai mellett meghatározóvá vált a „nyitottság” és a „zártság” pólusai közti különbség is, amely már nemcsak politikai irányzatokban, hanem életforma-, kultúra- és értékválasztásban is megnyilvánult.” Ha ezt úgy kell érteni, hogy a baloldal nyitott és a jobboldal zárt, akkor volna kérdésem: Hogyan is viszonyul a „nyitott” baloldali Szocialista Párt a Demokratikus Koalíció azon kezdeményezéséhez, hogy a Platform lehessen nyitott a nem párttagokkal szemben? Egyértelműen elutasító, mondván, csak akkor demokrata az ember, ha egyben párttag is! Ez nyitottság?

Van nagyon komoly, húsba vágó téma is, amivel kapcsolatban nagyon el kellene végre gondolkodnia az iránymutató pártvezetésnek: „A politikai nemzet az egy államban élő állampolgárok közössége, akik szociális felelősséggel és szolidaritással tartoznak egymás iránt, a szabadságjogok, a javak és terhek igazságos megosztására, a gazdaság és a társadalom harmonikus fejlődésére törekednek. Ennek érdekében gyakorolják politikai jogaikat, és viselik döntésük következményeit.” Megmondom, hogy mi ezzel az óriási baj: Maradi, szűk látókörű! Nem utolsó sorban, ez az igazi bezárkózás!

Pont a határainkon túl volt iszonyúan nehéz az elmúlt 90 évben a magyar identitást megőrizni, de szerencsére sikerült! A modern demokráciában, az Európai Unió tagjaként, Schengenen belül még mindig azon vagyunk fennakadva, hogy a határon túli magyarok „nehogy már” kettős állampolgárok legyenek, szavazati joggal? (több országban bevett gyakorlat ez!) Márpedig a határon túli magyarok kettős állampolgárok lesznek és szavazni is fognak (de nem az ezt ellenző MSzP-re!), ha akarja ez a párt, ha nem! A kérdés az az, hogy ha tényleg elhisszük, hogy a politikai nemzet az egy államban élők közössége – kirekesztve ezzel a mondattal a határon túli magyar nemzetiségű embereket a parlamenti választások lehetőségéből-, akkor mi legyen azzal a nagyon sok tízezer emberrel, akik évek óta képtelenek ebben az országban megélni, és külföldre költöztek? Azokra gondolok, akik magyar állampolgárok szavazati joggal, de évek óta pizza futárok (bölcsész diplomával) Londonban, vagy felszolgálók Németországban, netán gyermekekre vigyáznak Skóciában? Pont nem tartoznak a „politikai nemzethez” – az Iránytű definíciója szerint-, és a külföldi követségeken, vagy szavazásra hazautazva, most már nem csak a Fideszre, hanem a Jobbikra leadandó szavazatuk következményeinek ők sem fogják a következményeit vállalni. Ugyanis ők külföldön élnek, és akinek esze van, nem jön haza még egy pár évig, az bizonyos!

Én azt javasolnám, hogy olyan politikát kellene csinálni, ami nem csak a Magyarország közigazgatási határain belül élőknek hoz fejlődést, megélhetést, hanem tetszik a határon túli magyaroknak, Európának, és az egész világnak. Ez esetben szívesen szavaznának a határon túli kettős állampolgárok is a szocialistákra!

Van jó ötlet is a dolgozatban: „Az MSZP nem a változatlanságot tekinti biztonságosnak.” Komolyan kellene venni ezt, és ebbe az irányba kellene elmozdulni! Nagyobb létbiztonságot élvezne a párt, ha a listás képviselőit nem a (sajnálatos módon „kialakult”) hagyományai szerint alakítaná ki! Merjünk változtatni ezen! (is)

Több helyen is van arról szó az Iránytűben, hogy ha az MSzP kormányra jut, akkor visszaállít, pótol, elvállal, kiáll dolgokért. Attól félek – a 2008-óta tartó tendenciákat tekintve -, hogy addigra nem csak hogy társadalmi támogatottsága, de tagsága sem lesz ennek a pártnak.

Szép dolog ám a „Világ proletárjai egyesüljetek”, de ahhoz tudni kellene, hogy kik a proletárok, hol és mikor egyesüljenek, milyen céllal? Ezt pedig csak a társadalomban elvegyülve lehet megérteni, és a szükséges lépéseket megtervezni, majd programként ajánlani. Nem tudom, hogy hol voltak korábban a szabolcsi, borsodi, zalai parlamenti képviselők, akik nem vették észre, hogy milyen társadalmi változások történtek a választókörzetükben. És az sem látszik, hogy most hol vannak a listás képviselők, amikor a társadalom, és az MSZP fényévekre vannak egymástól. Nem véletlenül ám!

Nemrégen egy értekezleten elhangzott egy kérdés: „Mit értsünk megújuláson, honnan fogjuk tudni, hogy megújult a párt? Én erre tudom a választ:
- Onnan fogjuk tudni, hogy megújult a párt, hogy ha lesz egy sokak által felvetett pártszavazás, akkor nem fognak majd pártkatonák szaladgálni az alapszervezetekhez, hogy lebeszéljék a tagokat a véleményük kifejezéséről.
- Onnan fogjuk tudni, hogy megújult a párt, hogy nem csak arra van lehetőség és pénz, amire egy-egy ember rábólint, minden más kezdeményezés törölve.
- Onnan fogjuk tudni, hogy megújult a párt, hogy ha eldőlt, hogy a többség mit akar, akkor azt nem igyekeznek „odafenn” kicselezni, elsumákolni.
- Onnan fogjuk tudni, hogy megújult a párt, hogy ha legközelebb lesz nagygyűlés a Pap László Sportarénában, akkor a  tagság éppen úgy fog örülni a pártelnök megérkezésének, mint ahogy tette, amikor Gyurcsány Ferenc megérkezett!

Emlékszünk még? Az volt a jelszó, hogy „eddig és ne tovább!” Azt ígérték, hogy minden más lesz! Mesterházy Attila azt is mondta, pártja felveszi a kesztyűt, és megmutatja, megvédi az emberek pénzét, a demokráciát és a szabadságot. Tényleg minden más lett, csak az MSzP nem változott azóta sem!

A Fidesz köszöni szépen, jól van, azóta is rombolja a demokráciát, mi pedig azon „vitázunk”, hogy merre van Észak, szavazzon- e aki magyar, vagy sem, miközben takargatni igyekszünk végzetes hibáinkat.
Úgy gondolom, hogy ki kellene végre venni a fémpénzt az iránytűnk alól, hogy arra mutasson, amerre a természet rendje Északot helyezte. 

Tévedés ne essék, a társadalom így is tudja, hogy Kelet és NYUGAT(!) merre van!

Nincsenek megjegyzések: