2011. augusztus 23., kedd

Nem mehetnek a csepeliek fél áron strandolni.

Azt hittem, hogy jó ötletem van, amikor arra gondoltam, hogy talán a csepeli családok Csepelen is részesülhetnek valamilyen kedvezményben. És ha már a nyár az utolsó napokra narancssárga riasztással színesíti az augusztust, akkor talán az esetleges kedvezményt némi hűsölésre is lehet fordítani. No, ebből nem lesz semmi, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy az ötlet volt rossz. 

Választ kaptam a Polgármesteri Hivatal kabinetfőnökétől, a polgármester úrhoz intézett kérdésemre. A válaszból (lásd lentebb) kiderül, hogy nem volt erre a dologra külön anyagi keret. Mellékletben megkaptam az ide vonatkozó határozatokat is, amiből kiderül, hogy az Agárdi Pop Strandnak már kifizetett 375.000,- Ft bruttó értékű koncertjegy árát, az amúgy is durván lecsökkentett civilszervezetek pályázati keretéből csippentették a 429/2011. (V.26.) Kt Határozat alapján. 

Az én értékkészletem szerint két nagy témakör van, ami nem lelkivilág kérdése: Az egyik a pártpolitika, a másik az evolúció. (Ezen belül az erősebb kutya elve.) Márpedig ez a döntés pártpolitikai döntés volt. Legalábbis valószínű, hogy az volt, annak ellenére, hogy politikusok nem részesülhettek a jegyekből. Ezt értékelem, mert ha politikusok Tankcsapda koncertre mennének közpénzen, az furcsa lenne. Azt is nagyra értékelem, hogy a bürokrácia munkásai lehetőséget kaptak koncertek valamelyikén kedvezménnyel részt venni, a levélből ugyanis az derült ki, hogy felhasználták a jegyeket. A közgazdaságtan tudói biztosan felhúznák a szemöldöküket arra, hogy vajon miért érte meg Pop Strand szervezőjének az 1.000.000 Ft értékű koncertjegyeket 300.000 Ft + Áfa áron odaadni Csepelnek, de nem logikus kérdéseket nem feszegetnék. 


Ezzel a dolog akár elintézettnek is tekinthető: Az agárdi rendezvény fő szervezője együttműködik "olyan önkormányzatokkal, ahol a polgármesternek nagy a szociális érzékenysége" ezért megkereste a csepeli önkormányzatot, amivel bruttó 375.000,- Ft bevételhez jutott. Volt már ilyen máskor is, hiszen született korábban olyan döntés - hasonló megkeresés alapján, sürgősségi előterjesztéssel - amikor a Képviselő Testület 100-200 ezer forintos támogatást nyújtott Csepeltől távoli rendezvények támogatására. Ez biztosan rendben van így, csak én nem értek a pártpolitikához. Azt azonban –hozzáértés nélkül is – látom, hogy ez utóbbi koncertes döntés kapcsán a csepeli civilszervezetek aligha fejezhették ki nem tetszésüket. Esetleges tiltakozásukat meg pláne nem, lévén, hogy a pályázati keret lett kevesebb. A demokratikus ellenzék is (jelentsen is bármit ez itt Csepelen) legfeljebb „tartózkodással” nyugtázta a döntést. 

Már csak abban lehet reménykedni, hogy a korábban 10 millió forintról 2 millióra csökkentett civil pályázati keret nem csökken tovább hasonló megkeresések útján, ha már a civil szervezeteknek nincs érdekképviselete a Képviselő Testületben. (Erre mondjuk a következő választásokon érdemes lenne odafigyelni, mert jelenleg egyetlen „független” képviselő sem képviseli a csepeli lakosság érdekeit a testületben.)
Az bizonyos, hogy a csepeli családok nem mehetnek kedvezménnyel a Csepeli Strandfürdőbe. Egy 4 tagú családnak 6200 Ft hétköznap, hétvégén pedig 7400 Ft a belépő jegy.

Íme a válasz eredeti szöveggel:



Tisztelt Nagy Szilveszter!

2011. augusztus 21-én Polgármester úrhoz e-mailen küldött kérdésére az alábbi választ tudom adni:

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete május 26-i ülésén tárgyalta a „Javaslat az Agárdi Pop Strand főrendezőjével szerződéskötésre” című előterjesztést. A megállapodás lényege, hogy  a Pop Strand átadott az önkormányzat részére 30 db állandó belépőjegyet (valamennyi koncertre érvényes) és 100 db tiszteletjegyet (egy koncertre szól), továbbá vállalta, hogy valamennyi csepeli lakóhellyel (állandó lakcímmel) rendelkező állampolgárt fél áron beenged a koncertekre. Az önkormányzat a szolgáltatásért 300 ezer Ft + Áfa, vagyis 375 ezer Ft-ot fizetett, amíg az ajánlat összértéke közel egymillió Ft (az állandó belépőjegy ára 26 ezer Ft, az egyszeri koncertjegyek 3000-3600 Ft-ba kerülnek). Az önkormányzat részére átadott állandó belépőjegyek és tiszteletjegyek a Csepelen közfeladatot ellátó dolgozók között kerültek szétosztásra.
A dolgozók a megkapott állandó belépőjegyeket és tiszteletjegyeket felhasználták, arról, hogy hány csepeli polgár vette igénybe a kedvezményt nincsen információnk, de a visszajelzések nagyon pozitívak.
A szóban forgó összeg már átutalásra került, vagyis nem egy elkülönített keretről van szó (tartalék sem képződött), így a Csepeli Strandfürdőbe az Ön javaslata szerint nem tudunk támogatást nyújtani a csepeli polgárok kedvezményes bejutásához.

Budapest, 2011. augusztus 23.
            
Tisztelettel:


Samna Gábor
Kabinetfőnök



Mellékletek: előterjesztés, jegyzőkönyv, határozatok

Nincsenek megjegyzések: