2012. szeptember 10., hétfő

Sínen vagyunk?



Régen írtam blogot. Nincs különösebb oka ennek, csak egyszerűen mással voltam elfoglalva. No meg egy kicsit az is közrejátszott, hogy csendben akartam maradni, nehogy a saját dolgaimtól ne vegyem észre, amit más mond. Figyelni fogok továbbra is arra, hogy ez így is maradjon.

Ami miatt most ezeket a dolgokat leírom - és közzé is teszem-, annak csak az az oka, hogy vészesen közeleg a félidő Csepelen. Meggyőződésem, hogy sok minden történt Csepelen ahhoz, hogy bizonyos történések visszhang-, komment, vélemény nélkül maradjanak. No meg a másik ok az is, hogy felhívjam a közélettel foglalkozók, és lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen csodálkozni való nincs, és nem is lesz a jelenlegi társadalmi tendenciákban, és a már jól látható 2014-es eredményekben, ha minden így marad, ahogy van. Márpedig sok előrelépést nem nagyon látni.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a magukat potensnek tartó alakulatok, szervezetek, politikai pártok hogyan látják a fejleményeket, történéseket, ezért a hétvégén egy cseppet körülnéztem az elérhető felületeken, hogy némi tájékozottságom legyen. (Nem nagyon lett)



Ennyit prológusként, és ha megint nem sikerült a motivációmat rendesen kifejtenem, akkor mondom világosan: Az elmúlt két év során számos olyan történés, intézkedés, esemény történt Csepelen, aminek a megítélése elsősorban nézőpont kérdése. Az átszervezések, a tömegével hozott határozatok, az intézménybezárások, az elbocsájtások, a megemlékezések, az emlékhelyek kialakítása, a koncepciós ügyek, a vizsgálatok, a feljelentések, a kivitelezési késlekedések, az új módszerek bevezetése, ami mind-mind a csepeli emberek életére kihatással van. További fejlesztések kilátásba helyezése, ami pedig kihatással lesz. Mindezen túl persze vannak olyan országos intézkedések, történések, amik Csepelre is kihatnak, vagy érvényesek. (Nyugellátás kérdése, újabb adók bevezetése, munkahelyvédelmi program, közmunka program, elvándorlás, szociális ellátások módosítása, felsőoktatási törvény, választási törvény, és még hosszan sorolhatnám.)

Ugye, hogy mennyi minden van, ami sok-sok kérdést vet fel? Örülnék, ha Kedves Olvasómnak most az lenne a válasza, hogy „IGEN!” Ez nagyszerű, de azt is megértem, ha az a válasz, hogy „Nem, mert nem érdekel”. Akár igen, a válasz, akár nem, mindenképpen dolga van azoknak, akik alakítani szeretnék a lakosság véleményét, meglátását, hozzáállását a közügyekhez, no meg persze egymáshoz is.

Az LMP oldalán nem meglepően, jellemzően OKO- téma van, de két nyári rendezvény is akadt (Jávor Benedek, és Scheirling Gábor csepeli találkozói), ahol legalább az országos témákkal kapcsolatban hozzáférhető volt a párt véleményformáló álláspontja. Zöldügyekben utazva, inkább környezetvédelmi, és „öko - tudatos” találkozóra hívják a lakosságot, ami nagyszerű közösségépítés is lehet. Valamivel lejjebb, Hudák János (Vicces vagy szomorú) bejegyzése villant egyet a jelenlegi önkormányzati viszonyokról, amikről sajnálatosan kevés szó esik a hétköznapi ember számára könnyen elérhető felületeken, pedig nem ártana!


A Demokratikus Koalíció javarészt országos dolgokkal foglalkozik, de csepeli ellenzéki megmozdulást kétszer is láthatott tőlük a csepeli lakosság az idén. Most éppen a Nyírő József  vetélkedő az aktuális téma.

Az MSZP csepeli honlapján 2011 december 16-i bejegyzés az utolsó esemény, akkor egy közmeghallgatással kapcsolatban tettek közzé nyílt levelet.  

Ezzel szemben, a Jobbik oldalán aktuális témákat talál az odalátogató, egy botrányos lakógyűlésről, BKV, és az azeri ügyről.

A Fidesz oldalon a visszafelé mutogatás és a saját maguk „marketingelése” folyik. Itt kell megjegyeznem, hogy óriási hatalmuk ellenére még mindig komoly munkát tesznek bele, hogy kellő mennyiségű saját pozitívumot tegyenek közzé, amit a korábbi időkben nem láthattunk a hatalom képviselőitől.

Csepeli aktvitás tekintetében, a Civil Mozgalom nevű politikai Pártról semmit sem tudni, vagy hallani, csak úgy, mint a Centrumról, az Sz.D.Sz.-ről, vagy a JESZ-re nevezett ex MDF-ről. Ami feltűnő - legalábbis nekem -, hogy a helyi civil élet (programok, gondok, felhívások, működés / nem működés) mindennapjairól nincs egyetlen átfogó felület sem (hosszas keresgélés után lehet találni több -kevesebb információt egyes szervezetekről), pedig tudható – már azoknak, akik rálátnak – hogy igen komoly problémák szunnyadnak a mélyben valahol aminek, az önkormányzat és a szervezetek közötti párbeszéd hiányának tudható be, no meg a civil szervezetek módszertani hiányosságainak.


A hétköznapi dolgokról, ügyekről persze máshol is lehet tájékozódni, ha már a pártpolitikai felületek jócskán mellőzik az égetően fontos, vagy a mindennapokra vonatkozó informálásunkat.

A talán legolvasottabb csepel.info igyekszik mindig valami aktuálissal előrukkolni, és az évek alatt megszokott módon véleményt formálni. Talán csak annyi az érdekessége, hogy egy-két nick néven beírt hozzászólás után az aktív, és rendszeres kommentelők egymással kezdenek foglalkozni, ami gyakran távol áll az eredeti bejegyzés tartalmától. Azért kezdtem ezzel az oldallal, mert feltehetően az egyik legolvasottabb csepeli információs oldal, ami hasonlóan a Fidesz helyi oldalához nem állt le a választások után sem.

A csepel.hu oldal tartja magát ugyan a pártatlannak látszó tájékoztatás kötelmeihez, de erősen kilóg a lóláb a tekintetben, hogy „merről fúj” a szél. Erős a „minden rendben van”, a „tudjuk és tesszük a dolgunkat” motívum, de további kérdéseket (pláne nem kínos kérdéseket) felvető témával nem foglalkoznak, és az erős kötődés az MNO-hoz, és a csepel.info-hoz több helyen is megmutatkozik.

Csak úgy, mint az ittlakunk.hu oldal, ami már majdnem tökéletes programajánló, üzlet kereső, és esemény promóter oldal, de ők sem felejtik el, a lakosság "akció gombját nyomogatni" kormánypárti színezetben. Máskülönben mivel lenne magyarázható, egy "Hány évre ítélik majd a csepeli kettős gyilkosság elkövetőit?" - kérdésű szavazás az oldalon?  

A megszűnt Csepel Újság helyébe az újság blogja lépett - csepelujsag.blog.hu  néven-, ami a helyi hatalomhoz kötődő oldalakról igyekszik minden esetben a leplet lerántani. Annak, aki nem elégszik meg a "központi hírgyár" híreivel, annak nagyszerű balanszot nyújt ez az oldal, és a tájékozottságot is szélesíti.

A XXI. Kerületi Hírhatár alapból az apróhirdetések felé orientálódik, mégis sok közéleti információt közöl, szintén a balansz kedvéért érdemes megnézni.


Biztosan vannak még oldalak, blogok, amiken lehet, és kell is tájékozódni.  Biztos vagyok abban, hogy nem találtam meg mindent és mindenkit, de mentségemre legyen mondva, hogy nem is volt igazán célom (erre sem időm, sem energiám nincs), hogy mindent részletesen, a legapróbb részletekig megkeressek, elolvassak, kimazsolázzak. Linkeket sem közlök a fenti oldalakhoz, mindenki legyen aktív, és keresgéljen a neten! Azt ígérhetem, hogy sok meglepetés vár mindenkit a keresgélés közben! Ha netán mégis akad valakinek hiányérzete a fentiekkel kapcsolatban, bátran írjon nekem a mitmondszilveszter@gmail.com címemre!


Amit viszont üzenni szeretnék: Nagyszerű lenne, ha 2014 – ben akármilyen választási rendszer / forma / mód / körülmény lesz is – olyan pártok, szervezetek, és egyének kérnék a bizalmat a következő 4 évre, akik fel tudnak mutatni valamit, Csepelért-, a lakosságért-, a közösségért végzett munkájukban. Más hangsúlyt kaphatna a csepeli közélet, ha végre nem dühből, nem valami ellen kellene szavazni, hanem valamilyen előre mutató ügy mellett, ami aztán meg is valósul a ciklus folyamán.

Nem célom, és nem szándékom a fentiekkel bármit promotálni, vagy értékelni, csupán azt szerettem volna egy villanással megmutatni, hogy mennyire érintetlenek az égető, mindennapi dolgok ma Csepelen. Mindehhez csak az tenném még hozzá, hogy amely témák tárgyalásra kerülnek, azok csupán tünetek, és az azokra adott véleményformáló kísérlet. A tünetek okainak kezelésére még a láthatáron sincs ötlet sem feltűntetve egyik fél oldalán sem.

No pont ezért nem kell csodálkozni a társadalom közönyén, ezért nem kell csodálkozni majd a 2014-es választások most körvonalazódó eredményein, ha minden így marad, ahogy van. Ugyanis könnyen lehet, hogy a lakosságnak azért is van elege a pártpolitikákból, mert unalmas kicsit a négyévente felbukkanó bölcslet, víziók és ígérethullám, a szinte senki által nem ismert emberektől, akik arra kérik a csepelieket, hogy bízzanak meg bennük! Két év van még tenni valamit, ami bár igen kevés - a regisztráció árnyékában-, de segít elhitetni a lakossággal, hogy a kopogtató cédulák - ha lesznek még - nem megvásárlások során kerültek oda, ahová, és a plakátokat sem fizetett aktivisták ragasztgatják a városban.

Most is az van, amit a lakosság dönt (a távolmaradás, a hallgatólagos beleegyezés is döntés), és akkor is az lesz! Éppen ezért panasznak helye nincs.






Nincsenek megjegyzések: