2012. június 29., péntek

„Szalonna-gate ügy”





Komolyan nem gondoltam, hogy eddig fenntartja a június 22-én elmaradt 3. Csepeli Civil Piknik ügye a közfigyelmet.

Talán csak véletlen elszólás volt acikkben, a „Szalonna Gate” ügy elnevezés, hiszen ez erősen Richard Nixon, az USA republikánus elnök ügyére hajaz, aki a demokrata párti ellenfeleinek lehallgatási botránya miatt mondott le a hivataláról. Tényleg rossz lenne, ha bárki is egy hétköznapi eset apróságából generált „szalonna botrány”-ba bukna bele, és távoznia kellene a posztjáról! (4-en is félelmüket fejezték ki eddig, hogy esetleg elveszíthetik az állásukat)

A viccet félretéve, lehet, hogy nagyon jó lesz a továbbiakban, hogy kizárólagos kezelés alá kerülta Rákóczi Kert, de erről még semmit sem lehet tudni, hiszen ismét titkok vannak, csak úgy, mint a januári átszervezéssel kapcsolatban volt. Sajnálom, hogy pont a civil szervezetekkel nem történt egyeztetés, már csak azért is, mert a Ház több civil szervezet székhelye. Kizárólagosan egy felelőse lesz ezután a területnek, kérdés, hogy ezután milyen feltételekkel működik majd? No meg hogy működik-e egyáltalán?
Bízom abban, hogy többé nem lesznek a civil szervezetek által rendezendő ingyenes rendezvényekre megfizethetetlen bérleti díjak. Vagy ha mégis, akkor talán előbb szólnak a szervezőknek, és nem egy héttel a kitűzött dátumok előtt.


Az is jó lenne, ha „rendszerhiba” miatt nem kerülnének többé kizárásra csepeli civilek a közösségi területekről. Annak viszont őszintén örülök, hogy Ábel Attila alpolgármester úr így fogalmazott a cikkben: „Mindemellett már a képviselő-testületi ülésen elnézést kértünk a kellemetlenségért, és én ezt tudom most megismételni.”

Pici apróság a cikkben olvashatóhoz képest, hogy ez a harmadik Civil Piknik lett volna valóban, és az első kettő már fideszes városvezetés alatt történt. De azt csak kevesen tudhatják, hogy a második civil piknik előtt pár órával, a Ház megtiltotta a szalonnasütést, az érvénybe léptetett tűzgyújtási tilalomra hivatkozva. Az csak részletkérdés, hogy az a tűzgyújtási tilalom nem vonatkozott akkor sem, és most sem a Rákóczi Kert szalonnasütőjére, de az is „rendszerhiba volt, nem politikai támadás”.

Egyetértek Ábel úrral, abban, hogy: „Magánvélemény, de szerintem az általunk elhárított akadályok mellett a csepeli civil életnek az tenne a legjobbat, ha a civilek civilek, a politikusok pedig politikusok lennének.”  Arra gondoltam, hogy vajon a jelenlegi városvezetésben, vagy bizottságaikban dolgozik-e olyan személy, aki korábban pártpolitikai képviselő jelölt volt, és aki civilszervezeti vezető is egyben? Vagy netán egy pártpolitikától független civilszervezet aktivistája megbízást kapott-e az új városvezetéstől? De biztosan ilyesmi nem fordulhat elő!

Lényeg, hogy a pártpolitikusok csatározzanak csak bátran a pártpolitikus ellenfeleikkel kedvükre. Közben persze nem árt, ha valamihez kevésbé értenek, netán rutintalanok, akkor segítséget kérnek olyan emberektől, akik értenek az adott témához.

Engem csupán az érdekel, hogy a csepeli lakosság használhatja-e a közösségi területeit rendeltetésszerűen, avagy sem. Ugyanis, a csepeli lakosságnak, azon belül a csepeli civil szervezeteknek, vagy a gyermekükkel a játszóteret látogató szülőknek is, teljesen mindegy, hogy hány kezelője van a közösségi területeknek, vagy a közterületnek, számukra a használhatóság a fontos. Ha a kesze – kusza szabályozás, a döntésképtelenség, és a félelem továbbra is megbénítja Csepel működését, akkor legalább nem lehet majd elbújni homályos magyarázkodások mögé.

Nincsenek megjegyzések: