2012. május 28., hétfő

Együtt(?)működünk!



Lassan vége a májusnak. Emlékszem, sok-sok évvel ezelőtt ennek a csodaszép hónapnak még más jelentése volt. Nagyon más! A kikelet végéhez értünk, megérintett a nyár gondolata, a vakáció, és nem utolsó sorban, a májusfa üzenete, amit szerintem mindenki ért, hogy miről szólt.

Más időket élünk, és én gyermekkoromban nem hittem el, amikor nagyapám azt mondta, hogy más időket éltek fiatalon. Pedig most én is ezt mondom: Nagyon más időket élünk, és ennek a másságnak egy érdekes keresztmetszetét mutatta számomra ez a májusi hónap.

Lehetne ennek a blognak az a címe, hogy: civilek vs önkormányzat 2:1. De nem véletlenül döntöttem mégis úgy, hogy a cím az „Együtt(?)működünk(!)” legyen, ugyanis sokkal szívesebben teszem le a voksom valami mellett, mint valami ellen.


Május hónapban nyílt talán először óriásira az „olló”, ami az önkormányzat és a civil közösségek együttműködését – vagy inkább annak hiányát – szembetűnően mutatja. Három nagy civil rendezvény volt betervezve ebben a hónapban, egyet sikerült az önkormányzatnak elkaszálnia, a másik kettő úgy került megrendezésre, hogy az információáramlás, a kreativitás, és az együttműködés vitte végül sikerre a százakat megmozgató rendezvényeket. Semmi képen nem az önkormányzat – legalább erkölcsi – támogatása. Az persze nem mondható, hogy önkormányzati részről nem volt cselekvés, mert volt. Miközben elkaszálta a több száz embert vonzó rendezvényt, még aznap délután támogatta az alig egy tucatnyi résztvevőt foglalkoztató alkalmat. De volt sakkverseny is az agyrém 300 éves évforduló emlékére, és persze halottak elmékére rendezett koszorúzás, és háború előtti emlékmű alapkő letétele, 48 órával korábban meghirdetve, szintén pár tucat ember érdeklődésével övezve. Mondja meg valaki, hogy miért jó ez? Azt mondom, hogy nem baj, az önkormányzat járja csak a maga útját, a civil közösség is járja a maga útját, de nagyon úgy fest, hogy ezek egymástól egyre távolodó utak. A végén meg majd remélem, hogy nem csodálkoznak nagyon. Ha nem érti meg a jelenlegi városvezetés, hogy a civilek nem feltétlenül pénzt kérnek a működésükhöz - bár az sem utolsó szempont -, hanem csak annyit, hogy ne gáncsolják a működésüket, akkor van mód arra, hogy az önkormányzat teljesen kizárja magát a helyi civil rendezvényekből.

Sokak munkája, együttműködése lehetővé tette egy önkormányzat mentes területen, hogy a civil szervezetek találkozzanak a lakossággal, egy gyermekmajális keretében. Légvár, trambulin, vattacukor, kézműves foglalkozás, játék, színpadi műsorok, és sok – sok napsütés. Mi kell még ahhoz, hogy több száz ember összejöjjön, és eltöltsenek együtt egy kellemes napot? Igen, feszegethetném, hogy vajon miért is nem lehetett a csepeliek jó napja, a gyermekek öröme önkormányzati területen, az (Ifjúsági Tábor), miért inkább egy gazdasági vállalkozás (Csepel Plaza) területén? Nem teszem, mert aki nyitott szemmel jár, az érti. Inkább azt mondom, hogy lehet eső, lehet hó, ha találkozunk, beszélünk, információt cserélünk, ha együttműködünk, akkor túlélhetjük azt az időszakot, amikor minden más fontos a városvezetés számára, mint a csepeli lakosság! Semmi nem jobb példa arra, mint a 26.-i gyermekmajális, ami ékes bizonyítéka annak, hogy ez működik! Mert együtt, működünk!

Nincsenek megjegyzések: